Om KTR
Kastrup Tårnby Rideklub blev stiftet i 1975. Klubben har ca. 100 medlemmer, hvoraf de ca. 65 er aktive dressur-, spring- eller hygge ryttere.
Klubben lejer af Tårnby kommune området med et 20x60 ridehus med fiberbund, 2 udendørs dressurbaner, hvoraf den ene er ny anlagt med fiberbund og indhegnet, 1 spring/hverdags grus bane, en rotunde, samt en 80x100 m græs springbane til undervisning og stævner.
Kastrup-Tårnby Rideklubs historie
af Elisabeth Pallesgaard
Kastrup-Tårnby Rideklub blev etableret 25. februar 1976
KTR blev stiftet, da der var et behov for rideundervisning i Tømmerup. Tidligere kunne man ride i Kongelundens Rideklub, men hvis hesten var opstaldet i Tømmerup, var det en lang tur ad en mørk og farlig vej ad Tømmerupvej til KRK om vinteren.
Bent Steenberg (politibetjent fra det nedlagte beredne korps) underviste i fru Nielsens græsfold med lys fra Englandsvejs gadelys. Det var lige overfor Dalgaarden, som dengang var ejet af denne fru Nielsen.
Fru Nielsen solgte sin ejendom til Jan Rasmussen. Jan kendte Helge Heine fra Høgsbrovej, Helge havde stutteri med travheste og nogle enkelte rideheste opstaldet. Man ville forsøge at etablere en rideklub under Dansk Ride Forbund på Stutteri Heine med Bent Steenberg som rideinstruktør. Han varetog al undervisning i spring og dressur. I dressur var holdene opdelt efter hestens udviklingsniveau.
Unni Langbach stod for indkaldelsen til den stiftende general-forsamling.
Materiale
At Bent Stenberg havde orden i tingene, er der vist ingen, der er i tvivl om, og dette bevidner et brev, han har skrevet til en, der skal være banebygger til et stævne i KTR i maj 1986 da også om. Han skriver til banebyggeren og bekræfter deres aftale og samtidig skriver han, hvor meget forhindringsmateriale, klubben råder over:
· 130 stk 4,20 m bomme
· 70 stk springstøtter
· 2 stk mur, hurdler + opspringsmarkeringer
· Tørgrav 4,20 x 1,30 m
· Vandgrav 4,20 x 3,0 m
Logoet
Kastrup-Tårnby Rideklubs bomærke er tegnet af Bent Bennedsen, som på et tidspunkt har været næstformand i klubben. KTRs logo blev i øvrigt prisbelønnet. Logoet er et timeglas, en ridepisk og et par stigbøjler. Pisken agerer vægtstang over timeglasset og stigbøjlerne er vægte.
I 1978 bestod bestyrelsen af Vibeke Sørensen, Bent Bennedsen, Jan Rasmussen, Joan Frisk, Lene Kristensen (senere Strøm), Conny Bendtsen,
I 1981 så bestyrelsen således ud: Jan Rasmussen, Merry Killendahl, Mona Gjedved, Kirsten Jørgensen, Henrik Bredahl, Susanne Jensen, Bent Steenberg, Lisbeth Zibrandtsen og Tine Markamp
I 1986 var følgende presoner i bestyrelsen: Jan Rasmussen, Bent Steenberg, Lisbeth Zibrandtsen, Mona Gjedved, Jette Christensen, Susanne Jensen, Hanne Pehrsson, Margrethe Hylling og Dorte Veile
Bestyrelsen i 1988 havde disse personer: Jan Rasmussen, Bent Steenberg, Merry Killendahl, Mona Gjedved, Neel Sørensen, Susanne Jensen, Hanne Pehrsson, Lene Strøm og Louise Troelstrup
Bestyrelsen i 1991: Jan Rasmussen, Lene Strøm, Elisabeth Pallesgaard, Mona Gjedved, Anne-Dorte Karlsson, Marianne Rom, Lene Andersen og Helle Espensen
Ridehus
I årene 1981-82 opførte medlemmer og deres familie ridehuset.
Inden vi fik bygget rytterstue havde vi to skurvogne på P-pladsen for enden af ridehuset. Disse skurvogne fungerede som henholdsvis cafeteria og sekretariat. Der var enormt hyggeligt i skurvognene - og der var plads til at man kunne sidde og hygge sig, mens Merry Killendahl fremtryllede de dejligste lune retter i det ene hjørne, hvor der var "køkken".
Toiletterne var dengang tørklosetter.
Banerne
På stutteri Heine var der to springbaner og to dressurbaner med lys på, og undervisningen foregik her i de første år.
Om vinteren lejede klubben sig ind i ridehuset hos Nikolajsen, der dengang ejede det, der senere blev TSR. KTR lejede ridehuset 11 timer om ugen til en pris a kr. 60,- i timen, men ved et ejerskifte i november 1978 steg prisen for lejen så meget, at KTR opsagde aftalen. Derefter ansøgte den daværende bestyrelse i KTR kommunen om den jord, klubben nu råder over.
Den bane, vi i dag kalder dressurbane 1, blev opført lige før ridehuset. Og springbanen blev også bygget i det tidsrum.
Til en start lejede klubben ikke området med dressurbane 2 og terrænbanen – det område fik vi først med i lejekontrakten efter 10 år.
I 0´erne fik vi opført en længe ønsket rotunde på terrænbanen.
Blåstempling
Dansk Ride Forbund blåstemplede KTR i februar 2001 og denne udmærkelse blev afsløret på klubbens 25 års fødselsdag.
Klubblad
KTR havde til en start et klubblad, som hed Muleposen. Efter etablering af et samarbejde med Dragør-Store Magleby Rideklub, Amagerlands Sportsrideklub og Kongelundens Rideklub om et fælles klubblad med nogle fælles sider og egne sider til hver af klubberne, skiftede bladet navn til Firspandet – et navn, der symboliserede de fire klubber. Det var et pænt blad (i en periode på "glitterpapir"!), som blev udsendt via postvæsenet. Men det var svært at samarbejde. Så var det den ene klub, der ikke havde noget indlæg, så var det den anden klub, der ikke mødte op, når bladet skulle samles. Og der var stor udskiftning blandt de frivillige på bladet. Resultatet blev da også, at Firspandet efter nogle år blev Kastrup-Tårnby Rideklubs klubblad. Bo Leth Larsen og Merry Killendahl var de allerførste redaktører. Merry var redaktør i mange år. Poul Andersen blev redaktør og Mona Gjedved stod for at trykke bladet i 1991, hvor Firspandet blev vores eget klubblad og udkom hver anden måned. Herefter tog Marianne Rom sig af bladet, indtil Dorte Berg-Jensen i oktober 1992 overtog tømmerne og herefter lavede Firspand hver måned. I 1993 delte Dorte og Elisabeth Pallesgaard redaktørposten, idet de skiftedes til at lave bladet, men i 1994 overtog Elisabeth det alene frem til 2004, hvor Jette Gram blev redaktør. Under Jette undergik bladet en større forandring, idet det blev elektronisk. I 2012 stoppede klubbladet med at eksistere og er nu erstattet af nyhedsmails, hjemmeside og Facebook.
Stævner
Der har gennem tiderne været afholdt mange stævner i KTR.
Mona Gjedved og Annette Kolstrup har i årene mellem 1998 – 2013 stort set årligt været primus motorere i det store arrangement distancestævnet Fælledridtet er. Til Fælledridtet har der været tradition for at familiemedlemmer til klubbens medlemmer har hjulpet og gjort en stor indsats sammen med medlemmerne.
Vi har arrangeret dressur- og springstævner på klub- og distriktsplan for både hest og pony. Et af de største springstævner, vi har arrangeret i KTR var med Ulrich Østergaard, Kirsten Lodberg og Elisabeth Pallesgaard som stævneledere. Vi var så heldige, at have fået rigtig mange sponsorere, således at vi kunne annoncere flotte doteringer og præmier. Blandt hovedsponsorerne til dette stævne i 2003 var en af de lokale bilforhandlere og også medlemmer af klubben, nemlig Autonorden, som stillede en bil op på en meget flot springbane. Til dette stævne havde vi indkøbt nye spring – blandt andet et spring som en kopi af Lillebæltsbroen. Et af de store trækplastre til dette stævne var en derbyklasse, hvor ekvipagen efter at have sprunget på springbanen, skulle tage et spring ud af banen og lande på græsstykket foran dressurbane 1, hvor der også stod et spring. Herefter skulle man afslutningsvis galoppere ned ad ridestien for at komme i mål.
Kirsten Lodberg og Elisabeth Pallesgaard arrangerede i 2004 et ponystævne for distrikt 1-5. Det var opbygget således at der var springning, dressur og mønstring samtidig både lørdag og søndag. Ved at deltage i alle tre discipliner, kvalificerede ekvipagen sig til Best in Show.
Tak til Vibeke Sørensen, Joan Frisk og Bent Steenberg for oplysninger.